На територията на района са разположени парк „Св. Св. Петър и Павел“ с площ от 80 ha и по-голямата част от Западен парк с обща площ 182 ha.

  • Западен парк, известен още като „Христо Смирненски“, е вторият по големина парк в София. Благоустроената част от парка попада в столичния район „Илинден“, а останалата част попадаща в рамките на район „Красна поляна“ става лесопарк. Тя е разположена между кварталите Западен Парк, Люлин 6, Факултета, Красна Поляна 1ва част, и местност Смърдана. През парка тече Суходолската река и минава жп линията за гр. Перник. На парка е кръстена и намиращата се под булевард Царица Йоанна метро станция. Входът на благоустроената част на Западен парк е откъм булевард Сливница в район „Илинден“.

  • Парк „Св. Св. Петър и Павел“ (Боримечката) е един от най-поддържаните паркове в гр. София, който е изцяло благоустроен. Намира се изцяло на територията на община „Красна поляна“, обграден от бул. „Константин Величков“, бул. „Възкресение“ в границите на ж.к. „Разсадник – Коньовица“. Паркът носи името на едноименната църква, издигаща се в единия му край – „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“. Преди паркът е носил името на убития наблизо партизанин Александър Боримечков, затова и в квартала още е известен като парк „Боримечката“. Растителността на парка е разнородна, но преобладават широколистните дървета и ниските храсти. Паркът е и любимо място за спорт и разходка, на малки и големи. Това е и едно от местата, предвидено от общината, за разходка на домашни любимци.

  • Парк „Лебеда“ – ж.к. „Западен парк“. Само на двеста метра от входа на метростанция „Вардар“ навътре в квартал „Западен парк“ се намира прочутото някога „Лебедово езеро“. Парк „Лебеда“ е едно от култовите места за софиянци – най-вече заради предишната слава на едноименния ресторант, намиращ се в непосредствена близост до изкуственото езеро. По-възрастните жители на квартала още помнят двойката лебеди, отглеждани от общината за атракция на посетителите.
    В края на 2011 г. парка беше открит след основно обновяване с възстановени алеи, нови дървени пейки, модерно осветление, което обхваща целия регион. Освен това в градинката има люлки, пързалки и катерушки, както и специални уреди за игра на деца от три до пет години.
    Територията на градски парк „Лебеда“ е поредната обществена зона със свободен Wi-Fi достъп до интернет, чието покритие обхваща целия район на градинката.

  • Градинка – бул. „Възкресение“ се намира до читалище „Св. Св. Кирил и Методий“. Разполага с кафе, пейки и катерушки.

             

  • Градинката на ул. „Стария войн“ се намира на тихо и спокойно място, между блоковете зад 28 СОУ „Алеко Константинов“. На територията на градинката има кафе, катерушки и малко игрище за футбол.


ЖИВОТНИ

Безплатна регистрация и кастрация на кучета. Безплатно осиновяване на кучета от общински приюти

Столична община и ОП „Екоравновесие” изпълняват кампания за БЕЗПЛАТНА регистрация, кастрация, обезпаразитяване, поставяне на микрочип и ваксиниране против бяс на кучета и осиновяване на кучета от общински приюти. 

Ползи от кастрацията 

Повече информация може да прочетете на интернет адрес: http://ecoravnovesie.com/

Заповеди за определяне на места за разхождане на кучета в отделните райони на столицата:

Карта с позволените места за разхождане на домашни кучета

Картaта е с актуално съдържание за: улична мрежа, жп линии, адресна номерация, номера на блокове, жилищни, обществени и промишлени зони, паркове и градини, наименования на квартали и жилищни комплекси, граници и имена на райони, хидрография – реки, езера, язовири с техните наименования, гори и др.

Парк "Св. Св. Петър и Павел" - разрешено/забранено разхождане на кучета

Задължения и срокове за регистрация и заплащане на такса за притежаване на домашно куче

doc-1563 Указания за задълженията на собствениците на домашни кучета в сгради, в режим на етажна собственост (публикувано: четвъртък, 05 октомври 2023 г., 17:04 ч.)Download  [174.5 KB]

Публичен регистър по чл. 133, ал. 2, т. 10 от Закона за ветиринарномедицинската дейност, актуален към 24.08.2023 г.

ОП "ЕКОРАВНОВЕСИЕ"

­